Kandidaat Delly Sesanga trekt zich terug ten gunste van Moïse Katumbi (CongoForum)

KINSHASA – Opposant en presidentskandidaat Delly Sesanga heeft zich onlangs als kandidaat teruggetrokken om steun te geven aan Moïse Katumbi, oud-gouverneur van Katanga.

Van de oorspronkelijke 26 presidentskandidaten zijn er nu nog 22 over, meldt Radio France Internationale. Vier kandidaten, onder wie ex-premier Augustin Matata Ponyo, steunen nu Katumbi. “Ik roep al mijn aanhangers op om voor Moïse Katumbi te stemmen. Zo kunnen wij de ideeën die wij koesteren, een kans geven”, verklaarde Delly Sesanga op een persconferentie in Kinshasa op zondag 3 december.

De 53-jarige kandidaat voerde al campagne voor eigen rekening in verschillende steden. Maar om zijn terugtrekking te rechtvaardigen zegt hij dat de oppositie maar één keuze heeft. “Wij hebben de keuze waarbij de huidige machthebbers de kans krijgen om op frauduleuze wijze het apparaat te controleren via het Grondwettelijk Hof en de “onafhankelijke” verkiezingscommisie Céni om langs daar de oppositie te verdelen om kunstmatig de uitslag te vervalsen. Onze stemmethode laat weinig keuze om aan de valkuil van een versnippering van stemmen te ontsnappen. Alleen met onze aanpak kunnen we iets doen tegen verkiezingsfraude.”

Volgens Delly Sesanga is Moïse Katumbi het “best geplaatst” om op 20 december de oppositie te laten winnen en het vertrek van Félix Tshisekedi te bespoedigen zodat hij niet nog eens vijf jaar aan de macht blijft. “Het gaat erom de kansen te optimaliseren want de oppositie heeft een alternatief in dit land! Het gaat dus niet om die ene persoon. Wel om de keuze voor een gemeenschappelijk project dat wij allemaal hebben ontwikkeld door onze voorstellen te synthetiseren. Het gaat om de mogelijkheid samen aan één zeel te trekken, een coalitie te smeden die een nieuw perspectief kan geven aan dit land. En het land heeft daar ook nood aan.”

“Gezien het duidelijk falen van het regime van mijnheer Tshisekedi, moeten we elkaar overtreffen om iets anders te bieden, en dat is wat we doen”, legde Delly Sesanga uit. “En deze discussies moeten worden voortgezet ook met anderen die vinden dat er een alternatief is in dit land”.

De toenadering tussen een aantal kandidaten is een gevolg van eerdere gesprekken in Pretoria (Zuid-Afrika). Martin Fayulu en Denis Mukwege waren ook betrokken bij die gesprekken maar voorlopig doen ze op eigen kracht voort; volgens hun medewerkers blijven ze wel bereid om te onderhandelen. In Pretoria leidden de discussies tot de formele voorstelling van een gemeenschappelijk programma van de oppositie, niet van één kandidaat. Ook al beweren sommigen dat Moïse Katumbi perfect aan de gestelde voorwaarden voldoet.

© CongoForum, 07.12.23 (PVb)

Beeld – bron: Delly Sesanga, Radio Okapi/J.Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.