Kardinaal Ambongo uit kritiek op chaotische verkiezingen, CENI reageert (CongoForum)

KINSHASA – Kardinaal Fridolin Ambongo, de aartsbisschop van Kinshasa, had het zondag in de mis naar aanleiding van Kerstmis over de recente verkiezingen. Ambongo sprak over « een gigantische chaos ». Nu is er ook een reactie van de voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI), Denis Kadima.

Mgr. Ambongo klaagde over de omstandigheden waarin de verkiezingen werden gehouden, aldus Radio France Internationale. Hij had het over ‘een geplande, gigantische, georganiseerde chaos’. Ambongo maakte zich ook boos over gewelddadige incidenten. Zo werd een vrouw ergens aangevallen omdat ze voor de oppositie had gestemd. “Welk beeld geven we zo internationaal van ons land? Hoe kunnen we zo diep zakken in dit land?”.

De voorzitter van de CENI, Denis Kadima, reageerde op de uitspraken van de kardinaal. Hij erkent dat er beelden van chaos te zien waren. “Maar wij liggen niet aan de basis van die chaos”, klinkt het. “We hebben juist met alle middelen geprobeerd om de zaken aan te pakken en de politie te bellen. Er zijn ook mensen aangehouden.”

« Sommige personen werden aangehouden. Machines werden in veiligheid gebracht, soms met hulp van het leger. In Kisangani bijvoorbeeld heb ik het leger laten tussenbeide komen. Het klopt niet dat wij niks deden. Op sommige plaatsen was er chaos, maar dat was niet met onze zegen.”

Volgens Kadima is het organiseren van goede verkiezingen niet alleen de taak van de CENI. “Er zijn er ook die de verkiezingen moeten beveiligen, anderen zorgen voor financiering. En de samenleving als geheel heeft ook haar rol te spelen.”

Binnen de CENI is nu een onderzoekscommissie aan het werk gezet. Het is niet uitgesloten dat de uitslagen van sommige stemcentra ongeldig zullen worden verklaard.

© CongoForum, 26.12.23 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.