Kerken sturen 25.000 verkiezingswaarnemers op pad (CongoForum)

KINSHASA – In Congo trekken de burgers vandaag, 20 december 2023, eindelijk naar de stembus. De katholieken en protestantse Kerken zetten samen 25.000 mensen in om overal in het land de verkiezingen te observeren, aldus Radio Okapi.

Dominee Eric Nsenga, woordvoerder van de protestantse Kerk (ECC), geeft tekst en uitleg over de geplande observaties. “De waarnemingsmissie van de katholieke bisschoppenconferentie en de ECC zal stelselmatig informatie geven over de gang van zaken. Om 10.00u, om 14.00u en om 17.00u. Onze waarnemers gebruiken een standaarddocument om informatie in te zamelen over de kwaliteit van het stemproces, het tellen van de stemmen en de bekendmaking van de uitslagen in de stembureaus.”

Beide grote Kerken hebben ook een methode om te tellen. Zodra de kiescommissie de winnaar van de presidentsverkiezingen heeft bekendgemaakt, zullen de katholieken en protestanten samen hun visie geven, en dat nog voor de publicatie van definitieve uitslagen door het Grondwettelijk Hof.

Nsenga hoopt dat de CENI alles zal doen om de huidige verkiezingen transparant en geloofwaardig te laten plaatsvinden en dat alles in één dag zal kunnen gebeuren.

© CongoForum, 20.12.23 (db)

Beeld – bron: Grace Amzati/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.