Kiescampagne: Katumbi en Tshisekedi komen het meest in beeld (CongoForum)

KINSHASA – De eerste helft van de periode van de Congolese kiescampagne zit erop sinds maandag. Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi zetten de meeste middelen in om naar de gunst van de kiezers te dingen, constateert Radio Okapi. Spijtig genoeg waren er ook enkele dodelijke incidenten.

De campagne ging officieel van start op 19 november. Katumbi en Tshisekedi bezochten ondertussen al heel wat steden in het land en brachten daarbij flinke menigtes op de been.

De kandidaten Augustin Matata Ponyo, Seth Kikuni, Franck Diongo en Delly Sesanga besloten uiteindelijk om hun karretje aan de trein van Katumbi te hangen. Tshisekedi en zijn ‘Union sacrée de la nation’ hebben de steun van Jean-Pierre Bemba, Vital Kamerhe, Modeste Bahati Lukwebo, Jean-Michel Sama Lukonde en Christophe Mboso Kodia.

Presidentskandidaten als Martin Fayulu, Denis Mukwege, Constant Mutamba en Adolphe Muzito doen ook hun best om de kiezers zoveel mogelijk aan te spreken. Tony Bolamba, Jean-Claude Baende, Radjabho Tebabho Sorobabo, Theodore Ngoy, Justin Mudekereza, Nkema Liloo Bokonzi, Patrice Majondo Mwamba, André Masalu, Joëlle Bile, Enoch Ngila, Abraham Ngalasi en Marie Josée Ifoku hebben zich nog niet echt laten opmerken.

Inspanningen om haatboodschappen en onverdraagzaamheid tegen te gaan, lijken tot nu toe vruchten af te werpen. In het algemeen verloopt de kiescampagne tot nu toe eerder sereen. Maar spijtig genoeg waren er toch enkele tragische incidenten. Toen Katumbi een bezoek bracht aan Kindu (Maniema), vielen er één dode en een aantal gewonden bij schermutselingen. Bij een bezoek van Tshisekedi aan Mbanza-Ngungu (Centraal-Kongo) kwam een 12-jarig kind om het leven en liepen mensen uit het publiek verwondingen op bij het verlaten van het Kitemoko-stadion. Tshisekedi besloot wegens het incident zijn campagne drie dagen stil te leggen.

De kiescampagne wordt afgesloten op 18 december, en twee dagen later gaan de Congolezen naar de stembus.

© CongoForum, 05.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.