Klimaatverandering: nadenken over natuurbescherming en noden van inheemse bevolkingsgroepen (CongoForum)

KINSHASA – Unesco RDC is, samen met inheemse bevolkingsgroepen, aan het nadenken wat er kan gebeuren om de natuur in het biosfeerreservaat van Luki en het nationaal park Salonga beter te beschermen. Die oefening gebeurt ook in het licht van de impact van de klimaatverandering.

Op een recent atelier werd gediscussieerd over manieren om inheemse bevolkingsgroepen veerkrachtiger te maken ten aanzien van de effecten van de klimaatverandering, stelt Actualité.cd. Er werd gepraat over het omgaan met gronden, het versterken van vrouwen, onderwijs en de herwaardering van praktische kennis.

Augustin Bikale van Unesco RDC: “Het reservaat van Luki wordt bedreigd in een zone waar er is ontbost. Het is tot nu toe nog een eilandje van biodiversiteit. In de provincie werd heel wat gekapt om brandhout te hebben en houtskool te produceren. En in het park van Salonga vind je nogal wat mensen van onze inheemse bevolkingsgroepen.”

Inheemse volkeren en lokale gemeenschappen kunnen in principe veel doen om het woud te helpen beschermen. Maar ze kampen ook met problemen, zoals de slechte toegankelijkheid van onderwijs en gezondheidszorg. Unesco RDC zoekt nu, samen met anderen, naar ideeën om natuurbescherming te laten samengaan met oplossingen voor problemen van de plaatselijke bevolking.

© CongoForum, 07.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.