Kraamkliniek van Lume na brand door ADF-strijders opgeknapt en uitgerust (CongoForum)

LUME – Anderhalf jaar nadat ze werd platgebrand door ADF-strijders, is de kraamafdeling van het gezondheidscentrum in Lume hersteld en uitgerust door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). De officiële overdracht aan de lokale bevolking vond dinsdag plaats in aanwezigheid van ambtenaren en Caritas Butembo-Beni, dat het werk uitvoerde.

“We dachten dat in plaats van een kraamkliniek elders te herstellen, de inwoners van Lume, die het slachtoffer waren van de brand, moesten profiteren van deze kraamkliniek, die het lijden van vrouwen die in afgelegen gebieden bevallen zal verlichten. Het was echt nodig, want de vrouwen van Lume moesten gaan bevallen in Nzenga of zelfs in de stad Kasindi, meer dan 50 kilometer verderop”, zegt Fiston Biantanga, chef van UNFPA in Noord-Kivu aan Actualité.cd.

Lume ligt in de Ruwenzori-sector, in Beni (Noord-Kivu). In dit gebied worden al meer dan negen jaar lang burgers afgeslacht door de ADF-rebellen.

Volgens de baas van dit centrum zal het herstel van deze kraamafdeling verlichting brengen voor meer dan 42.000 inwoners van deze gemeente, met name vrouwen die verplicht waren om naar naburige plaatsen te reizen om te kunnen bevallen.

“Het herstel van deze kraamafdeling was een absolute noodzaak. Nadat ze was afgebrand, hadden we een tekort aan ruimtes, want we hebben een grote bevolking in het gezondheidsgebied en gemiddeld 70 bevallingen per maand. We hadden dus een probleem met de vereiste zorg, omdat we een tekort hadden aan gebouwen en te weinig apparatuur, dus we probeerden het te doen met wat we hadden. Dat UNFPA, via Caritas, deze kraamafdeling heeft opgeknapt en uitgerust, is een echte bron van vreugde voor ons”, zegt Jérémie Mahamba, behandelend arts in het gezondheidscentrum in Lume, enthousiast.

Op 7 juli 2022 vielen rebellen de voorziening in de gemeente Lume aan, waarbij 13 mensen omkwamen, onder wie 5 patiënten. Ook rolstoelen voor zwangere vrouwen en gynaecologische bedden gingen in rook op, waardoor zwangere vrouwen op de grond moesten worden verzorgd in slechte hygiënische omstandigheden. De Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

© CongoForum, 14.12.23 (rk)

Beeld – bron: Caritas Butembo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.