Kwilu: ontheemden uit Kwamouth overleven in trieste omstandigheden (CongoForum)

BANDUNDU – In Bandundu-stad, de hoofdplaats van de provincie Kwilu, leven ontheemden, afkomstig uit de streek van Kwamouth, nog altijd in de opslagplaatsen van de centrale markt. Deze mensen verblijven daar nu al sinds één jaar en vier maanden, constateert Actualité.cd. Ze moeten enorm improviseren en hebben vaak geen bed of doek om op te slapen. Heel wat mannen, vrouwen en kinderen slapen gewoon op de grond.

Eten en gezondheidszorg voorzien voor al deze mensen blijft een enorm probleem. Sinds maanden krijgen ze geen bijstand meer. Al meer dan 70 personen zijn overleden en er zijn ook gevallen van ondervoeding, zegt Bienvenu Kasiama, die spreekt namens de ontheemden.

Deze mensen, afkomstig uit Kwamouth, wachten tot het donker is om zich te wassen in donkere hoekjes, zonder te worden gezien door passanten. “Hygiënische voorzieningen zijn er niet”, aldus Kasiama. “We gaan naar nabij gelegen percelen wanneer we onze behoeften moeten doen. Hoe kunnen we ons overdag wassen? We doen dat ’s nachts, in open lucht.”

Sommige ontheemden zeggen geld nodig te hebben om terug te keren naar hun dorpen en daar hun huizen herop te bouwen. Die huizen werden verwoest door strijders van de Mobondo-militie.

Ook in de stad Kikwit zijn ontheemden uit Kwamouth er belabberd aan toen. Sommige gastfamilies konden het niet langer aan om ontheemden op te vangen, met als gevolg dat deze mensen gewoon op straat terechtkwamen.

© CongoForum, 08.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.