Middenveld: niet toegeven aan manipulatie, blijven samenspannen (CongoForum)

KINSHASA – Sommige burgerbewegingen en jongerenorganisaties roepen de Congolese bevolking om niet toe te geven aan manipulatie en te ijveren voor vrede en sociale cohesie. Dat meldt Actualité.cd. Het tellen van de stemmen bij de recente verkiezingen gaat ondertussen voort.

Carbone Beni, burgerrechtenactivist en lid van Iconia (Icon institute for alternatives), pleit ervoor om alle boodschappen die neigen naar geweld af te wijzen en niet te zwichten voor manipulaties ‘die de nationale stabiliteit en integriteit kunnen schaden’.

Volgens de burgerbewegingen moet de regering de veiligheid van alle presidentskandidaten verzekeren en optreden tegen alle pogingen ‘om de eenheid van de staat te ontwrichten’. Alle ‘nationale en internationale agitatoren’ moeten worden onschadelijk gemaakt, luidt het.

De bewegingen en organisaties waarschuwen voor politici die aanzetten tot haat of pleiten voor afscheidingsscenario’s of xenofobie. Ze vragen aan ontevreden politici om wettelijke middelen te gebruiken wanneer ze verkiezingsuitslagen willen aanvechten. Alleen de nationale kiescommissie (CENI) gaat over de afloop van de verkiezingen, klinkt het. “De CENI moet aan aan de bevolking vertellen wie won of verloor.”

De oppositie blijft ondertussen de Congolezen oproepen om de reeds gepubliceerde uitslagen te betwisten en nieuwe verkiezingen te eisen. Gisteren, woensdag, werd een mars van de oppositie brutaal uiteengejaagd. Er vielen daarbij gewonden, zowel bij de betogers als bij de ordehandhavers.

© CongoForum, 28.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.