Noord-Kivu: Burundese militairen keren naar huis terug (CongoForum)

GOMA – Ongeveer 900 leden van het Burundese contingent vertrokken op zondag 10 december uit Goma (Noord-Kivu) naar hun land. De commandant van de regionale EAC-troepenmacht (Oost-Afrikaanse Gemeenschap), generaal-majoor Aphaxard Kiugu, en zijn plaatsvervangers wuifden zondag op de luchthaven van Goma de Burundese militairen uit voordat ze aan boord gingen van het vliegtuig dat hen naar Burundi bracht.

De regionale strijdmacht zei op haar X-account (het vroegere Twitter) dat meer dan 900 soldaten van het Burundese contingent Noord-Kivu hadden verlaten, sommigen via de luchthaven van Goma, anderen met hun logistieke component over de weg.

Tijdens hun aanwezigheid, die een jaar duurde, hadden de Burundese soldaten hun basis in Sake, maar sommigen van hen werden ingezet in Mushaki en op de Kilolirwe-, Kitshanga- en Mweso-as in Masisi.

De commandant van de regionale strijdmacht stelt dat deze aanwezigheid de FARDC (het Congolese leger) en de M23-rebellen in staat stelde om het staakt-het-vuren na te leven, dat ze handhaafden tot het in oktober 2023 werd verbroken.

Het Burundese contingent is het derde dat Noord-Kivu verlaat na troepen uit Kenia en Zuid-Sudan, met respectievelijk meer dan 250 en 300 soldaten, volgens de EAC-RF.

De overige manschappen ter plaatse, waaronder het Oegandese contingent, blijven daar tot 7 januari 2024 voordat ze terugkeren naar hun respectieve landen. Het vertrek van de Burundese troepen is volgens het East African Community Regional Force (EAC-RF)-commando in overeenstemming met het ‘exitplan’ waartoe de stafchefs van de EAC op een buitengewone vergadering op 6 december 2023 in Arusha, Tanzania, hebben besloten.

© CongoForum, 12.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Justin Kabumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.