Oost-Congo: Keniaanse troepen keren terug naar huis (CongoForum)

GOMA – De Keniaanse troepen, die in opdracht van de Gemeenschap van Oost-Afrikaanse Staten (EAC) meer dan een jaar lang in het oosten van de DR Congo actief waren, zijn naar huis teruggekeerd. Hun mandaat liep op 8 december af en is niet verlengd. De regionale troepenmacht werd in Congo zwaar bekritiseerd, maar in Nairobi werden de inspanningen van de Keniaanse soldaten alom toegejuicht, bericht Radio France Internationale.

De chef van de Keniaanse strijdkrachten, Francis Ogolla, verwelkomde de soldaten één voor één toen ze in Nairobi uit het vliegtuig stapten. Hij prees hun werk in het oosten van Congo en noemde hun inzet een belangrijke bijdrage aan de stabilisatie van de regio. In Kinshasa leeft echter de overtuiging dat de EAC-troepenmacht niet effectief was. In oktober werden de gevechten tussen de M23 en het Congolese leger immers hervat. Op 11 december werd een staakt-het-vuren afgekondigd.

Nu de Oost-Afrikaanse troepenmacht zich terugtrekt, wordt wel gevreesd dat er een veiligheidsvacuüm zal ontstaan, aldus generaal Ogolla. Het oosten van blijft een punt van zorg, wegens de zeer complexe problemen in deze regio. “De terugtrekking van de Oost-Afrikaanse troepenmachtbetekent niet het einde van onze inspanningen om regionale vrede en veiligheid te bereiken. Wij Kenianen blijven bereid om ons, indien nodig, in te zetten voor een andere vredesmissie”, besloot de generaal.

Ter vervanging van de EAC-troepenmacht rekent Kinshasa op troepen van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC). Volgens Francis Ogolla hebben de inspanningen van de Keniaanse troepen ter plaatse “de noodzakelijke voorwaarden gecreëerd om soldaten uit andere landen te kunnen inzetten in Congo”.

De troepen van Monusco, de vredesmacht van de Verenigde Naties, moeten zich ook beginnen terug te trekken. Dinsdag gaf de VN-Veiligheidsraad het startsein voor hun vroegtijdige en geleidelijke terugtrekking, zoals geëist door Kinshasa.

© CongoForum, 22.12.23 (em)

Beeld – bron: Illustratief,Justin Kabumba/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.