Opgewonden verkiezingssfeer in Kindu, hier en daar incidenten (CongoForum)

KINDU – Ook in Kindu, in Maniema, heerste er gisteren een opgewonden sfeer als gevolg van de verkiezingen. In de straten waren veel kiezers op weg naar hun stembureau. De meeste stembureaus sloten tegen het eind van de namiddag hun deuren, meldt Actualité.cd. Maar ’s nachts waren er toch nog verrassingen, zo blijkt.

De laatste kiezers stroomden toe tussen 18.30u en 20.30u om nog op het nippertje te kunnen stemmen. In sommige stembureaus werd meteen na de sluiting begonnen met het tellen. Op andere plaatsen sleepte het allemaal wat langer aan.

In stembureau I bij de school EP ‘Kindu Ville’ werd rond 21.00u een begin gemaakt met het tellen van de stemmen. Daar waren er 603 mogelijke kiezers, maar slechts 311 bleken hun burgerplicht te hebben vervuld.

In het stemcentrum in de lagere school Mungilima was er rond 3.00u ’s nachts een incident. Twee machines bleken daar niet goed te werken. Een medewerker van de kiescommissie (CENI) zou er ook een stemmachine van het ene naar het andere stembureau hebben verplaatst, wat leidde tot woede bij de aanwezige getuigen en waarnemers van de regeringspartij UDPS. De waarnemend gouverneur van Maniema moest tussenbeide komen om de gemoederen te doen bedaren. Er werd wel een proces-verbaal opgesteld door iemand van de gerechtelijke politie.

In het stemcentrum Atoko 2 liepen de spanningen hoog op rond 23.00u. Daar ontstond groot wantrouwen toen een stemmachine blanco fiches met resultaten afdrukte. De politie moest er tussenbeide komen om de orde te herstellen na de herstelling van de machine.

In het stemcentrum bij het Institut Malonga werden uiteindelijk de uitslagen uitgehangen, want enthousiast werd onthaald door burgers die de gang van zaken van nabij waren blijven opvolgen.

© CongoForum, 21.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florance Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.