Overbevolking in gevangenis van Makala-gevangenis: tientallen gedetineerden overgebracht (CongoForum)

KINSHASA – In een poging om de overbevolking in de centrale gevangenis van Makala (Kinshasa) te verlichten, werd gisteravond een overplaatsing van gevangenen uitgevoerd. Tientallen gevangenen, vaak met een straf van meer dan vijf jaar, werden overgebracht naar het Luzumu-detentiekamp in de streek van Kasangulu, in de provincie Centraal-Kongo.

De centrale gevangenis van Makala, die oorspronkelijk ontworpen was voor 1.500 gevangenen, wordt al lange tijd geplaagd door overbevolking. De jongste cijfers spreken van 13.541 gevangenen, onder wie slechts 2.242 veroordeelden. De Bill Clinton Peace Foundation meldde 503 sterfgevallen in de gevangenis tussen januari en november 2023, wat de voortdurende problemen illustreert.

Het kamp in Luzumuis opgeknapt dankzij samenwerking tussen de Europese Unie en Zweden. De renovatie van de gevangenis vergde een investering van 5 miljoen euro, waarvan 85% werd gefinancierd door de Europese Unie en de rest door de Congolese overheid. Luzumu wordt gebruikt voor uitgeprocedeerde gevangenen die hun straf uitzitten. Momenteel verblijven er 455 gevangenen.

© CongoForum, 07.12.23 (rk)

Beeld – bron: Emmanuel Cole, voorzitter Fondation Bill Clinton pour la Paix/Radio Okapi/Grâce Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.