Presidentskandidaat Katumbi klaagt over georganiseerde verkiezingsfraude (CongoForum)

KINSHASA – De verkiezingen van afgelopen woensdag zijn niet overal correct verlopen en er waren ook onregelmatigheden. Dat zegt presidentskandidaat Moïse Katumbi in een verklaring die ook werd ondertekend door Matata Ponyo, Delly Sesanga, Franck Diongo en Seth Kikuni. Volgens de opposanten willen de huidige machthebbers en de kiescommissie (CENI) duidelijk verkiezingfraude plegen, aldus Radio Okapi.

De opposanten roepen de bevolking op om het op te nemen voor de vrijheid van al diegenen die de voorkeur gaven en geven aan Katumbi, ondanks alle onregelmatigheden.

Heel wat Congolese kiezers konden hun stem niet uitbrengen, luidt het. Het ontbrak op een aantal plaatsen aan stemmachines. Sommige machines werkten niet. En er werden onvolledige lijsten uitgehangen.

Volgens de oppositie was er ook geweld tegen kiezers en aanhangers van Katumbi. Zij spreekt van een ‘veralgemeende fraude’ met fictieve stembureaus, materiaal dat in het bezit was van leden van de Union sacrée (Tshisekedi) en het stelselmatig verjagen van getuigen en waarnemers van de oppositie bij het tellen van de stemmen.

De CENI verlengde ook de tijd om te kunnen stemmen, wat dan weer in strijd is met artikel 52 van de kieswet.

In afwachting van verkiezingsuitslagen roepen de opposanten de Congolezen op om waakzaam te blijven en om te verhinderen dat de huidige machthebbers erin slagen om aan de macht te blijven.

© CongoForum, 22.12.23 (db)

Beeld – bron: presidentskandidaat Katumbi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.