Presidentsverkiezingen: EU kiest voor erg kleine waarnemingsmissie (CongoForum)

KINSHASA – Afgevaardigden van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie (EU) zullen begin deze week een ontmoeting hebben met de Congolese overheid om de praktische details van een verkleinde operatie vast te leggen. Op 29 november heeft de EU haar oorspronkelijke missie van ongeveer 80 waarnemers geannuleerd en gekozen voor minder dan tien deskundigen die uitsluitend in Kinshasa zijn gestationeerd. Dat signaleert RFI.

Wat zijn de praktische gevolgen van deze verandering? De missie zal nu bestaan uit een groep experts, maar die zullen niet in het hele land worden ingezet. De missie zal alleen in Kinshasa aanwezig zijn, waardoor het waarnemingsgebied beperkt blijft. Daardoor kan ze geen mening geven over zaken die ze niet uit de eerste hand heeft kunnen observeren.

Een belangrijk aspect voor de missie was het onderzoeken van de procedures voor semi-elektronisch stemmen en fysiek stemmen.

De missie was ook niet in staat om de problemen in verband met het slecht afdrukken van de kiezerskaarten die werden gewist te verifiëren, laat staan de corrigerende maatregelen die door de kiescommissie CENI zijn genomen om dit probleem op te lossen.

Als gevolg hiervan werd de missie gedwongen te zwijgen. Haar eindrapport wordt niet gepubliceerd voor het grote publiek en is uitsluitend bestemd voor de EU.

Als Kinshasa het goedkeurt, zal het nieuwe team bestaan uit acht centrale deskundigen, onder wie een politiek analist, een juridisch deskundige, een verkiezingsdeskundige en een analist op het gebied van verkiezingstechnologie.

© CongoForum, 05.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.