Presidentsverkiezingen: Tshisekedi ligt ver op kop maar oppositie betwist resultaten (CongoForum)

KINSHASA – Na het tellen van ruim 9,3 miljoen van de uitgebrachte stemmen staat Félix Tshisekedi nog altijd aan de leiding in de race om het presidentschap, met meer dan 77% van de stemmen. Dat bericht Actualité.cd. Moïse Katumbi kan rekenen op 15,7% van de stemmen. Daarna volgen Martin Fayulu (bijna 3,9%), oud-premier Adolphe Muzito (ruim 0,6%) en Radjabho Tebabho (0,55%).

Het gaat uiteraard om erg gedeeltelijke resultaten. De oppositie hecht geen geloof aan de cijfers.

Opposant Martin Fayulu kan niet begrijpen waarom uittredend president Tshisekedi in één gemeente in Kinshasa wel 80% van de stemmen zou scoren. “Deze uitslagen stemmen niet overeen met de kiescampagne. Er is gesjoemeld met de stemmen. Zelfs de parallelle schattingen van de waarnemingsmissie van de Kerken worden nutteloos omdat er ‘hogerop’ is gesjoemeld.”

Moïse Katumbi, die zich solidair verklaart met Fayulu, is erg boos over de repressie die aanhangers van Ecidé gisteren in Kinshasa ondervonden. Ecidé is de partij van Fayulu. Katumbi belooft nieuwe acties in heel Congo en houdt vol dat de oppositie niet zal zwichten voor ‘gesjoemel, fraude en leugens’.

Volgens de woordvoerder van Katumbi, Olivier Kamitatu, wordt het Grondwettelijk Hof door de huidige machthebbers uitgespeeld om de macht te kunnen behouden. Katumbi heeft dan ook geen zin om zich over betwistingen te wenden tot dit Hof.

© CongoForum, 28.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grâce Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.