Rebecca R10: “Gebrek aan professionele producers bemoeilijkt doorbraak Congolese zangeressen” (CongoForum)

KINSHASA – Het gebrek aan professionele producers belemmert de opkomst van zangeressen in de Democratische Republiek Congo. Dat vertelde een Congolese artieste aan het persagentschap ACP.

“Er is een gebrek aan professionele producers die vrouwelijke zangeressen en hun werk willen promoten. Als vrouw in de Congolese muziek is het niet makkelijk omdat de maatschappij ons vaak als lichtgewicht bestempelt. Sommige onprofessionele producers proberen misbruik te maken van de situatie en het doel van deze relatie, die professioneel bedoeld is, wordt uit het oog verloren”, zegt Rebecca R10, een Congolese zangeres.

De zangeres vertrouwt op haar talent om door te breken. “Na mijn periode bij het label van een populaire Congolese artiest weigerde ik mijn kunst te belemmeren. Zo ben ik begonnen met playbackproducties en studio-opnames”, zegt ze. “Op dit moment heb ik, met de middelen die ik heb, net mijn vijfde single geproduceerd”.

In haar zoektocht naar een plaats in het muziekwereldje, put Rebecca R10 kracht uit composities die verschillende muzikale genres elkaar vermengen. “Ik mix verschillende muziekgenres (jazz, blues, afro, zouk, enz.) met Congolese muziek. Het resultaat is ‘reizende muziek’, dat is de identiteit van mijn muziek”, luidt het.

Als ze het over haar huidige activiteiten heeft, onthult de zangeres de release van een recent opus getiteld “Ozalaka wapi”, een track geproduceerd met MJoe Zuka, een artiest uit de provincie Katanga, in het zuiden van de DR Congo. “Ik nodig mijn fans en muziekliefhebbers uit om mijn werk te steunen. Ik roep vrouwelijke artiesten op om mij te steunen, zodat het mozaïek van vermengde stemmen van mannen en vrouwen kan schitteren aan het firmament van de wereldmuziek.”

Rebecca R10 is een Congolese zangeres die studeerde aan het Nationale Kunsteninstituut (INA). Ze hoopt de gunst van het grote publiek te winnen en zo de opname van de Congolese rumba op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO te helpen bevestigen.

© CongoForum, 12.12.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van wyllla15 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.