Rwandese diplomaat bij de VN: “Congo dreigt met invasie en annexatie van grondgebied” (CongoForum)

NEW YORK – De Rwandese diplomaat Ernest Rwamucyo heeft maandag deelgenomen aan een briefing van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in de DR Congo. Hij vertegenwoordigde daar de Rwandese autoriteiten. Volgens Rwamucyo is de Congolese regering verantwoordelijk te stellen voor nooit geziene “desinformatie en haatboodschappen” aan het adres van Rwanda, aldus Afriquactu.

Rwamucyo was in het verleden de Rwandese ambassadeur in Japan, Thailand en Maleisië en op de Filipijnen. Nu is hij dus de spreekbuis van Rwanda bij de VN.

De Rwandees is van mening dat de DR Congo zich erg agressief opstelt tegenover Rwanda. De Congolese autoriteiten dreigen ermee “om Rwanda binnen te vallen, massaal te moorden en grondgebied te annexeren”, althans volgens de Rwandese diplomaat.

Volgens Rwamucyo moet Congo ophouden met zijn provocaties. Hij verwijst naar 21 oktober 2023. “Toen kwamen zwaar gewapende mannen, ook FDLR-strijders, samen aan de grens om er dreigementen te uiten”, zegt hij. “Rwanda neemt dit incident ernstig, te meer daar er manschappen van de FDLR werden opgenomen in het Congolese leger.”

De diplomaat denkt dat de veiligheidsproblemen in Congo niet op te lossen zijn door elkaar verwijten te maken of door ‘interne problemen naar het buitenland te verplaatsen’. Hij pleit voor een ‘inclusieve en opbouwende dialoog, regionale samenwerking en een einde van de vijandelijkheden, met voorrang voor het welzijn van burgers’.

De permanente vertegenwoordiger van Congo bij de VN, Zénon Mukongo, reageert met de bedenking dat Rwanda geen reden heeft om te klagen over een ‘genocidair discours’. “Als er een referentie zou zijn voor genocides in Afrika, dan zou die zeker niet in Congo te vinden zijn”, aldus Mukongo.

De uitspraken van de Rwandese diplomaat zijn op zijn minst opmerkelijk omdat Congo al jaren vecht tegen de rebellen van M23 in de Kivu. Deze rebellen worden volgens Kinshasa en andere bronnen stelselmatig ondersteund door buurland Rwanda.

© CongoForum, 13.12.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Miguel Á. Padriñán via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.