Speciale economische zone moet voor nieuw elan in Boma zorgen (CongoForum)

MATADI – De huidige provinciale commissaris van Infrastructuur, Openbare werken en Heropbouw, Léopold Mbadu, ligt aan de basis van een groots plan om de economie van de stad Boma en omstreken nieuw leven in te blazen. De plaatselijke politicus ligt dan ook in verschillende peilingen aan de leiding, bericht La Voix du Kongo Central.

Op vrijdag 1 december is al gestart met de ontwikkeling van terreinen die moeten uitgroeien tot een speciale economische zone voor een reeks bedrijven. In deze zone zullen de investeerders van belastingvoordelen kunnen genieten.

De provinciale commissaris bedacht het programma om de economie van de oude stad Boma aan een nieuwe dynamiek te helpen. Boma heeft een haven maar die presteert niet zo geweldig meer. Mbadu wil de transporten via de haven aanvullen met activiteiten op het vlak van landbouw, toerisme en handel om zo van Boma een economisch, toeristisch en commercieel centrum te maken.

Bij de start van de werken voor de toekomstige speciale economische zone “Boma-Mayombe” klonk er dan ook een oproep aan alle investeerders uit Boma en uit de wijde omgeving om te komen investeren. Mbadu hoopt ook op interesse uit andere delen van Congo en uit het buitenland.

Lang geleden was Boma overigens nog de hoofdstad van Belgisch-Congo. Volgens Mbadu ligt de stad nu al 18 jaar in puin. Er is veel werkloosheid, en er wordt bijna niets meer geproduceerd. “Kortom, dit is een uitgehongerde stad”.

© CongoForum, 05.12.23 (em)

Beeld – bron: Boma, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.