Tshisekedi: “Internationale gemeenschap staat onverschillig tegenover barbarij in Oost-Congo” (CongoForum)

LUBUMBASHI – Félix Tshisekedi, die hoopt om president te blijven, is campagne aan het voeren in de regio Katanga. Gisteren, dinsdag, hield hij een grote meeting op de Place de la Poste in Lubumbashi. Tshisekedi deed er zijn beklag over de internationale gemeenschap, die volgens hem onverschillig staat tegenover het geweld van gewapende groepen en de jarenlange agressie in Oost-Congo.

Tshisekedi beschrijft Congo als een groot land dat wereldwijd in de kijker loopt, aldus Actualité.cd. “Als jullie me op 20 december het vertrouwen geven, zetten wij onze acties op het terrein voort.”

In Oost-Congo zijn de mensen nu al bijna 30 jaar aan het sterven, aldus het zittende staatshoofd. Hij begrijpt niet dat de internationale gemeenschap ‘geen vinger uitsteekt’ om een eind te maken aan de barbarij in dit deel van het land. “Er waren geen valabele Congolezen om het op te nemen tegen onze vijanden. Sinds 2022 heb ik beslist dat het genoeg was en dat het moest ophouden.”

Volgens Tshisekedi is de Rwandese president Paul Kagame de leider van de vijanden van Congo. “Als dit kwaad voortduurt, zullen ze ons op hun weg vinden”, klonk het.

De president bezocht ondertussen al meer dan een tiental provincies in het kader van zijn verkiezingscampagne. De verkiezingen zijn gepland op 20 december. Concurrenten als Moïse Katumbi, Martin Fayulu en Denis Mukwege trachten ook zoveel mogelijk kiezers op hun hand te krijgen.

© CongoForum, 06.12.23 (db)

Beeld – bron: Félix Tshisekedi in Bunia (Ituri), 28 november 2023/ Service communication Félix Tshisekedi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.