Tshisekedi uitgeroepen tot winnaar presidentsverkiezingen (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi is herkozen voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen die de nationale kiescommissie (CENI) vandaag heeft gepubliceerd. Volgens die cijfers kreeg Tshisekedi ruim 73,3% van de stemmen achter zijn naam. Moïse Katumbi scoorde bijna 18,1% van de stemment.

In totaal waren er 26 kandidaten bij de recente presidentsverkiezingen. Noel Tshiani, Joelle Bile en Patrice Majondo trokken zich terug ten voordele van Tshisekedi. Augustin Matata Ponyo, Franck Diongo, Seth Kikuni en Delly Sessanga schaarden zich uiteindelijk achter Katumbi. De CENI hield echter geen rekening met die recente evoluties.

Tshisekedi won met zijn platform ‘Union sacrée de la nation’ waarvan heel wat politieke partijen en formaties deel uitmaakten. Een aantal provinciegouverneurs voerde ook campagne voor de zittende president. Tshisekedi kreeg steun van mensen als Christophe Mboso Nkodia, Modeste Bahati Lukwebo, Jean Michel Sama Lukonde, Vital Kamerhe, Augustin Kabuya en Jean-Pierre Bemba.

In het kamp van Tshisekedi heette het steevast dat de kiezers ervoor moesten zorgen dat de ‘verworvenheden zouden worden geconsolideerd’. Tijdens zijn campagne beloofde de president dat hij tijdens een tweede ambtstermijn de toegang tot de gezondheidszorg zou verbeteren. Hij wilde verder de ontwikkeling van de 145 territoria voortzetten, het onderwijs nog meer gratis maken, kraamzorg gratis maken, de landbouw herontwikkelen, grote infrastructuurwerken uitvoeren en de werkloosheid verminderen.

© CongoForum, 31.12.23 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.