Verkiezingen 2023: ANTC roept op tot betrokkenheid bij coöptatie van traditionele chefs (CongoForum)

KINSHASA – De Nationale Alliantie van Traditionele Autoriteiten van de DR Congo (ANATC) wil graag worden betrokken bij de coöptatie van traditionele chefs in de provinciale en nationale parlementen. De voorzitter van de organisatie, Wilbert Kyungu Kisebue, deed zijn oproep in Kinshasa, meldt Radio Okapi.

“De coöptatie van traditionele stamhoofden moet deze keer worden uitgevoerd volgens de traditionele gebruiken. Wij steunen de voorzitter van de kiescommissie (CENI) voor de verkiezingen van 2023. Daarna zullen wij echter zelf een nationaal conclaaf houden met de traditionele chefs uit de 145 territoria en zullen we degenen naar voren schuiven die in de nationale en provinciale parlementen zullen worden gecoöpteerd”, benadrukte hij.

Wilbert Kyungu Kisebue wees er ook op dat reeds door politieke partijen gecoöpteerde traditionele chefs apolitiek zouden moeten blijven. Verder prees hij de vooruitgang van het verkiezingsproces in Congo en riep op tot vrije, transparante en vreedzame verkiezingen. Ook voor de ANATC staat bij het verkiezingsproces het belang van de natie voorop, besloot Kisebue.

© CongoForum, 20.12.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.