Verkiezingen Bunia: dode en elf gewonden bij gevechten met politie (CongoForum)

BUNIA – Bij confrontaties tussen een groep demonstranten die de algemene verkiezingen van woensdag 20 december in de stad Bunia (Ituri) verstoorden, en leden van de veiligheidstroepen zijn een dode en elf gewonden gevallen.

Volgens bronnen van Radio Okapi werd een zestienjarige gedood en raakten twee anderen gewond in het ISP/Bunia-stemcentrum. Ook raakten negen politieagenten gewond, van wie drie ernstig. Achtentwintig mensen die vermoedelijk bij het geweld betrokken waren, werden door de politie gearresteerd.

Het provinciale kantoor van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) meldde dat veertien elektronische stemapparaten (DEV’s) die bij het stembureau waren ingezet, waren vernield en dat drie andere door demonstranten waren meegenomen. Ook werden verschillende eigendommen van het instituut beschadigd.

Volgens ooggetuigen drongen ’s ochtends ongeveer honderd demonstranten, voornamelijk ontheemden, het stemcentrum binnen. Ze wilden uiting geven aan hun frustratie over de verplaatsing van hun stembureaus naar een school in Bibongo, op het grondgebied van Djugu.

De nationale politie, die ter plaatse was gestuurd om de orde te herstellen, loste waarschuwingsschoten. Boze demonstranten reageerden door stenen naar de politie te gooien.

De rust keerde na verloop van tijd terug, en zo kwam er een einde aan de verstoring van het verkeer en de stillegging van de economische activiteit in sommige delen van de stad als gevolg van het geweld.

© CongoForum, 22.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Martial Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.