Verkiezingen: eerste uitslagen waarschijnlijk vandaag (CongoForum)

KINSHASA – Na twee dagen van algemene verkiezingen in het hele land denkt de nationale kiescommissie (CENI) vandaag, vrijdag, erg gedeeltelijke eerste resultaten te publiceren. Volgens de kiescommissie kon in bijna alle stembureaus worden gestemd.

De verkiezingen werden volgens de verschillende waarnemingsmissies in de DR Congo ontsierd door onregelmatigheden en geweld, en zelfs in de hoofdstad Kinshasa werden ernstige mankementen en logistieke problemen gemeld. Kiezers stemden soms tot heel laat op donderdag. De CENI verwacht dat de eerste verkiezingsresultaten vrijdagavond bekend zullen worden gemaakt.

De stembusgang is officieel voorbij in grote delen van het land, maar het verkiezingsproces ging nog door in verschillende stembureaus, met name in de centra die op woensdag, de dag van de stemming, geen kiezers konden ontvangen, zoals in Zuid-Kivu en Tanganyika. Daar stonden kiezers donderdag tot diep in de nacht nog in de rij voor de stemlokalen. Volgens sommige verslagen zijn de verkiezingskits op sommige plaatsen pas gisteravond aangekomen, maar over het algemeen is het tellen van de resultaten in het hele land bijna voltooid.

Didi Manara, tweede ondervoorzitter van de CENI, zei donderdagavond dat de verkiezingscommissie aan geen enkel stembureau zou de toestemming geven om vrijdag open te gaan, behalve aan de stembureaus waar nog rijen kiezers stonden. “We kunnen doorgaan tot in de vroege uurtjes, tot het einde van de rij”, zei hij tegen RFI (Radio France Internationale).

Als antwoord op de kritiek relativeert de kiescommissie de vertragingen door erop te wijzen dat dit niet de eerste keer is dat de DR Congo het stemmen met een dag verlengt in bepaalde regio’s van het land.

97 procent stembureaus geopend

De CENI is blij met de opkomst van de kiezers en zegt dat ten minste 97% van de 75.400 stembureaus was geopend. “Ons land is zo groot als een continent, het is dus een wonder om zo’n cijfer te halen […] We liggen op schema,” verklaarde Didi Manara. Sommige verkiezingswaarnemingsmissies komen echter met veel lagere cijfers als gevolg van de verschillende problemen.

Didi Manara omschrijft de kritische verslagen als “overhaast, zelfs sentimenteel”. Hij houdt vol dat men in de meeste provincies al begonnen is met het verzamelen van de resultaten en dat vrijdag de enveloppen met de resultaten naar Kinshasa zullen worden vervoerd.

Ondanks de logistieke en technische uitdagingen van de afgelopen twee dagen, stelt de CENI dat de opkomst groot was. De organisatie nodigt ook de presidentskandidaten uit om deel te nemen aan het verzamelen van de resultaten om de transparantie van het proces te garanderen. De CENI hoopt de resultaten vanaf vandaag geleidelijk te publiceren, zodat de winnaar voor het einde van het jaar bekend is.

Vermoeidheid onder kiezers bij het wachten in Goma

Gisteren, donderdag, werd er ook gestemd in Goma, een van de grootste steden in het oosten van het land. In het district Ndhoso, bij het Nyabushongo-instituut, was het wachten eindeloos, volgens de correspondent van RFI in Goma, Coralie Pierret.

“De kiezers in de rij zijn uitgeput en opgebrand. Sommigen staan al sinds woensdagochtend 6 uur in de rij. In dit centrum gingen sommige stembureaus woensdagochtend open om een paar uur later weer te sluiten omdat de batterijen van de stemmachines leeg waren”, bevestigden een waarnemer en een functionaris van CENI.

Donderdagochtend werd het stemmen met tussenpozen hervat. Rond het middaguur arriveerden de technici. Het is moeilijk te zeggen hoeveel centra op deze manier getroffen zijn. Meer dan vier, volgens de lokale CENI, zonder het exacte aantal te specificeren. “Alle stembureaus gingen woensdag open, maar sommige moesten daarna sluiten vanwege technische problemen”, aldus de CENI.

Elders in Noord-Kivu, in Walikale, konden 13 van de 415 stembureaus woensdag niet openen, aldus RFI. Maar in heel Noord-Kivu zouden alle stembureaus tegen donderdag open moeten geweest zijn, verzekerde de CENI.

© CongoForum, 22.12.23 (rk)

Beeld – bron: Blaise Makasi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.