VSV betreurt annulering verkiezingswaarnemingmissie van Europese Unie (CongoForum)

KINSHASA – De ngo ‘Voix des Sans Voix pour les Droits de l’Homme’ (VSV) (‘Stem van de Stemlozen voor Mensenrechten’) betreurt de annulering van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie (MOE-UE) in de Democratische Republiek Congo. Deze annulering, die te wijten is aan de weigering van de Congolese autoriteiten om de EU-verkiezingswaarnemingsmissie bepaalde apparatuur te laten inzetten, zoals satelliettelefoons, voedt de vrees voor de geloofwaardigheid van de verkiezingen die gepland zijn voor 20 december 2023. Dat meldt de ngo aan Actualité.cd.

De VSV benadrukt het belang van onafhankelijke verkiezingswaarnemingen om een transparant en eerlijk verkiezingsproces te garanderen. Ze dringt er bij de Congolese autoriteiten op aan om de nodige voorwaarden te creëren om de inzet van de door de MOE-UE benodigde uitrusting mogelijk te maken en onderstreept zo de noodzaak van transparantie en geloofwaardigheid van het verkiezingsproces in de Democratische Republiek Congo.

De organisatie dringt er bij de Congolese regering op aan de dialoog met de EU te hervatten om alle obstakels voor onafhankelijke verkiezingswaarneming uit de weg te ruimen, en benadrukt het belang van consolidatie van de democratie in de DR Congo door middel van transparante verkiezingen die binnen de grondwettelijke termijn worden gehouden.

Antwoord van de regering van de DR Congo

De regering van de Democratische Republiek Congo heeft nota genomen van het besluit van de Europese Unie om haar verkiezingswaarnemingsmissie te annuleren. In een officieel bericht van het Congolese ministerie van Communicatie en Media betreurt de regering deze annulering.

De Congolese regering verklaart echter dat ze streeft naar transparante, vrije en inclusieve verkiezingen.

Daarnaast zegt de regering open te staan voor elk voorstel dat de transparantie van de verkiezingen bevordert en verzekert zij dat zij beschikbaar is om waarnemingsmissies te ontvangen die de wetten en regels van het land respecteren.

De EU onderzoekt andere opties, waaronder het handhaven van een missie van verkiezingsdeskundigen die het verkiezingsproces vanuit de hoofdstad waarnemen.

Van haar kant moedigt de Europese Unie de autoriteiten van de DR Congo en alle belanghebbenden aan zich te blijven inspannen om te garanderen dat de politieke en burgerrechten van de Congolese bevolking tijdens de komende verkiezingen ten volle kunnen worden uitgeoefend.

© CongoForum, 01.12.23 (rk)

Beeld – bron: logo VSV

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.