Wereldbank steunt elektriciteitsvoorziening in Afrika (CongoForum)

WASHINGTON – De Wereldbank wil, via de Internationale Ontwikkelingsmaatschappij (IDA), vijf miljard dollar om de stroomvoorziening in Afrika te helpen verbeteren. Dat schrijft Radio France Internationale. Het geld zal worden gebruikt om giften te doen of erg goedkope kredieten toe te staan. Gehoopt wordt om 10 miljard dollar extra te vinden via publiek-private partnerships.

De eerste landen die van het programma zullen profiteren, zijn Rwanda, Sao Tomé et Principe, Somalië en Tanzania. Er zijn al zes projecten goedgekeurd voor een totaal bedrag van zowat 1 miljard dollar.

Het geld zal gaan naar de aanleg of modernisering van elektriciteitslijnen en de ontwikkeling van bronnen van hernieuwbare energie. IDA wil nog circa 3 miljard dollar vinden om 20 landen te ondersteunen.

Bij de Wereldbank is te horen dat er meer middelen moeten worden gevonden. Het systeem moet ook worden aangepast om sneller en efficiënter kunnen werken, luidt het.

De Wereldbank verwacht dat een betere stroomvoorziening zal bijdragen tot de strijd tegen armoede in Afrika. Als er meer elektriciteit beschikbaar is, is dat positief voor de handel, de landbouw, de voedselzekerheid en de gezondheidszorg.

© CongoForum, 12.12.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Artur Pawlak via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.