WHO maakt zich zorgen over apenpokken in Congo (CongoForum)

GENEVE – De apenpokken zijn nog altijd een bedreiging voor de volksgezondheid in de DR Congo. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag gezegd op een persconferentie in Genève.

Tussen 1 januari en midden november 2023 werden in Congo meer dan 13.000 verdachte ziektegevallen geregistreerd. Meer dan 600 patiënten overleden. Het aantal verdachte gevallen ligt opmerkelijk hoog, aldus de WHO. In 22 van de 26 provincies zijn gevallen van apenpokken gesignaleerd. Ook in gebieden die voordien gespaard bleven.

De WHO organiseerde onlangs een missie naar Congo om de situatie te evalueren en de Congolese autoriteiten te ondersteunen, aldus UN News en Radio Okapi. “De toestand is erg complex want Congo heeft ook te maken met andere dringende problemen zoals cholera en humanitaire crisissen”, zegt dr. Rosamund Lewis van de WHO.

Het apenpokkenvirus wordt doorgegeven via seksuele contacten. Mannelijke en vrouwelijke sekswerkers spelen een rol bij de verspreiding van de ziekte, zeker in gebieden waar de bevolking erg mobiel is.

De WHO werkt samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid om ‘kits’ te verdelen waarmee stalen kunnen worden ingezameld en vervoerd. Tot op heden wordt slechts 9% van de gevallen effectief bevestigd bij laboratoriumonderzoek, aldus dr. Lewis. Volgens haar moeten vaccins en therapeutische middelen nog veel toegankelijker worden gemaakt.

Begin december kreeg de WHO nog informatie over een uitbraak van apenpokken op een cruiseschip in Zuidoost-Azië.

© CongoForum, 18.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.