Zowat 500 agenten getraind om verkiezingen in Beni te beveiligen (CongoForum)

BENI – In de stad Beni hebben zeker 506 politieagenten afgelopen vrijdag een training afgerond die hen moet helpen om de openbare orde te handhaven en herstellen, voor, tijdens en na de verkiezingen. De deelnemers werden opgeleid over diverse kwesties: hoe moet je omgaan met bijeenkomsten? Wat is de psychologie van mensenmassa’s? Hoe beveilig je verkiezingen? Wat met het gebruik van wapens?

Drie maanden waren genoeg om deze agenten bij te scholen zodat ze voldoen aan de verwachtingen met betrekking tot het beveiligingsproces van de verkiezingen in Beni, bericht Radio Okapi. Adjunct-hoofdcommissaris Albert Kakudji was één van de trainers: “Wanneer een agent de toe te passen techniek niet kent, kan hij het niet meer aan. Maar wanneer hij de techniek wel onder de knie heeft, kan dat niet gebeuren.”

Minder risico op problemen

Nu al deze agenten zijn bijgeschoold, zal er ook minder risico zijn dat het verkiezingsproces wordt verstoord, denkt de waarnemende burgemeester van Beni, hoofdcommissaris Jacob Nyofondo: “Ik ben gerustgesteld omdat ik weet dat met de versterking van de capaciteiten van onze agenten, we de verkiezingen heel goed zullen beveiligen, maar ook de situaties na de verkiezingen”.

Deze training werd geïnitieerd door de MONUSCO-politie (UNPOL). Abdourahamane Ganda, momenteel chef van het kantoor van MONUSCO/Beni, verwacht dat de agenten goed gebruik zullen maken van de opgedane kennis. “We zijn nu gerust dat het verloop van de verkiezingen beveiligd zal worden door goed opgeleide agenten. In het kader van de terugtrekking van MONUSCO dragen we de verantwoordelijkheid over. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe generatie verzekerd is.”

De MONUSCO-politie lanceerde in september een trainingsprogramma voor 1.730 leden van de Congolese nationale politie in Beni en omstreken.

© CongoForum, 05.12.23 (ln)

Beeld – bron: Blaise Makasi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.