Zweden-UNDP: meer dan 28 miljoen dollar voor klimaatinvesteringen in Afrika (CongoForum)

DUBAI – In Dubai werd vrijdag een ‘transformatieve overeenkomst’ van 28,2 miljoen dollar aangekondigd tussen het Zweedse Energieagentschap en het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), ter ondersteuning van de vermindering van de wereldwijde koolstofuitstoot en ter stimulering van acties om armoede te bestrijden in Afrikaanse landen. Dat vernam het Congolese persagentschap ACP.

Volgens de bron zal het nieuwe initiatief van UNDP en het Zweedse Energieagentschap “Climate Ambition Raising Through Article 6 (CARTA)” indirect steun bieden aan projecten die de klimaatcrisis aanpakken en ook sterke ontwikkelingsvoordelen opleveren. “Dit initiatief ligt in de lijn van de toezegging van Zweden om zijn uitstoot te verminderen door middel van investeringen in internationaal overdraagbare reductieresultaten (ITMO’s)”, aldus de bron.

Het initiatief is ook in overeenstemming met artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs (partnerschapsovereenkomst). Het is het tweede in zijn soort bij UNDP, na een precedent dat in 2022 werd gecreëerd met het Zwitserse federale milieu-agentschap en dat al resultaten oplevert in Ghana, Vanuatu en op andere plaatsen.

Sandra Lindström, chef Internationale Klimaatsamenwerking bij het Zweedse Energieagentschap, wijst op de tweeledige doelstelling van CARTA: de wereldwijde uitstoot verminderen en de ontwikkeling in Afrika ondersteunen. “Naast het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen kan dit partnerschap met UNDP, via artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs, aanzienlijke resultaten opleveren op het gebied van lokale ontwikkeling.”

Er wordt gemikt op jobcreatie, een verbeterde toegang tot energie, betere middelen van bestaan, meer voedselzekerheid en de versterking van vrouwen en meisjes”, aldus Lindström.

Ahunna Eziakonwa, assistent-beheerder en regionaal directeur voor Afrika bij UNDP, merkt op dat artikel 6 voor veel Afrikaanse landen een revolutie zou kunnen betekenen. Zij benadrukt hoe belangrijk het is om ontwikkelingsprojecten beter financierbaar te maken en ze te koppelen aan private investeringen.

“Artikel 6 is niet alleen een bepaling, het is een belofte. Een belofte die wereldwijde markten op één lijn brengt met duurzame ontwikkeling, die klimaatmaatregelen bevordert die landen en gemeenschappen vooruithelpen.”

Zweden: een van de grootste geldschieters van UNDP

Zweden is een van de grootste donoren van het UNDP en een belangrijke partner in de missie van het VN-agentschap om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid te verminderen en de doelen van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling te bereiken.

Het werk van UNDP en de prioriteiten van de Zweedse regering komen op veel gebieden overeen, met name in de gedeelde ambitie om Afrikaanse landen te helpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bereiken door het democratisch bestuur en de rechtsstaat te versterken, actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de onderliggende oorzaken van conflicten aan te pakken om duurzame vrede op te bouwen.

Het Zweedse Energieagentschap is een overheidsagentschap dat werkt rond hernieuwbare energie, betere technologie, slimmer eindgebruik van energie en beperking van de klimaatverandering.

UNDP is de belangrijkste VN-organisatie die strijdt tegen onrecht, armoede en ongelijkheid en tegen klimaatverandering.

© CongoForum, 13.12.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Unif via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.