Amerikaanse gelukwensen voor Tshisekedi, maar ook vraag naar doorlichting verkiezingsproces (CongoForum)

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Félix Tshisekedi gefeliciteerd met zijn herverkiezing als Congolese president. Tegelijkertijd is Washington ‘ongerust’ over gevallen van fraude en corruptie in het kader van het verkiezingsproces, bericht Actualité.cd.

De Amerikanen hopen dat de Congolese kiescommissie (CENI) meer transparant zal zijn over de nog te publiceren verkiezingsuitslagen. Ze roepen de Congolese overheid op om het verkiezingsproces grondig door te lichten, onderzoek te voeren en maatregelen te treffen tegen diegenen die ‘de wil van het volk’ probeerden te ondermijnen.

In november 2023 lieten de VS weten dat ze strafmaatregelen zouden treffen die elke persoon die pogingen ondernam om de Congolese democratie te ondermijnen. Een verwijzing naar mogelijke plegers van verkiezingsfraude, personen die corruptie organiseerden en diegenen die vreedzame betoging brutaal lieten neerslaan. Volgens Washington heeft de Congolese bevolking recht op ‘een geloofwaardig en transparant verkiezingsproces’.

De vroegere voorzitter van de CENI, Corneille Nangaa, kreeg al Amerikaanse sancties opgelegd wegens ‘aanhoudende corruptie’ bij de verkiezingen in 2018. De sancties van toen golden ook voor anderen bij de CENI die middelen gebruikten voor persoonlijke of politieke doeleinden.

© CongoForum, 12.01.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.