“Angola moet Congolezen op een menselijke manier terugsturen” (CongoForum)

TSHIKAPA – Congolezen, die werden verjaagd uit Angola, leven in erg moeilijke omstandigheden in Kamako in Kasaï. Dat zegt Christian Mabedi, die verantwoordelijk is voor een programma rond ‘hygiëne aan de grenzen’.

“Onze landgenoten worden op een onmenselijke manier verdreven”, zegt Mabedi. “Zonder kleren, zonder schoenen. Ze worden ergens aangehouden, opgepakt en de grens over gezet, zonder de Congolese overheid in te lichten.”

Het gaat om Congolezen die zonder papieren in Angola leefden. Vorige week arriveerden zowat 200 Congolezen in Kamako. Ze zijn totaal berooid, aldus Radio Okapi.

“Men had deze mensen met al hun persoonlijke bezittingen moeten laten vertrekken”, aldus Mabedi. “Dan hadden ze tenminste wat basisartikelen kunnen kopen en voor zichzelf kunnen zorgen in Congo.”

Mabedi erkent dat de Angolezen het recht hebben om buitenlanders zonder papieren het land uit te zetten. “Maar ze hebben niet het recht om deze mensen zo slecht te behandelen.”

De verantwoordelijke hoopt dat de regering en de provinciale overheid van Kasaï stappen zullen ondernemen opdat Angola zich correct zou opstellen bij het uitzetten van buitenlanders. “Onze landgenoten zijn mensen. Als ze worden verdreven, moet dat op een waardige manier gebeuren.”

© CongoForum, 25.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.