Belgische gelukwensen voor herverkozen president Tshisekedi (CongoForum)

BRUSSEL – De Belgische regering heeft Félix Tshisekedi gefeliciteerd met zijn recente herverkiezing als president van de DR Congo. Dat gebeurde na de verspreiding van een communiqué door het Congolese Grondwettelijke Hof. Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, roept Tshisekedi op om zich voort in te zetten om het bestuur te verbeteren, het veiligheidsapparaat te reorganiseren en het ondernemingsklimaat op te krikken, aldus Actualité.cd.

Lahbib verwijst ook naar verdere inspanningen die nodig zijn op het vlak van mensenrechten, gendergelijkheid, de bestrijding van corruptie, de leefomstandigheden en het milieu. Ze moedigt de Congolese politici en het middenveld aan om in een open geest samen te werken.

België wil de diplomatieke inspanningen in de regio blijven ondersteunen, luidt het.

In een communiqué van 9 januari 2024 bevestigde het Grondwettelijk Hof dat Tshisekedi de presidentsverkiezingen had gewonnen met bijna 73,5% van de uitgebrachte stemmen. Alle stemmen, uitgebracht in Yakoma (Noord-Ubangi) en Masimanimba (Kwilu) werden wel nietig verklaard.

De recente verkiezingen gingen wel gepaard met een aantal onregelmatigheden en fraudegevallen. Opposanten zoals Moïse Katumbi en Martin Fayulu wilden zich hierover niet wenden tot het Grondwettelijk Hof; zij vinden dat dit Hof zich voor de kar van de machthebbers laat spannen.

© CongoForum, 11.01.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.