Grote verwachtingen bij Congolezen na herverkiezing Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – Félix Tshisekedi is door de Congolezen herkozen als president waardoor hij weldra aan een tweede ambtstermijn van vijf jaar kan beginnen. De bevolking verwacht dat Tshisekedi de vrede in het oosten van het land eindelijk zal herstellen en hoopt ook op andere verwezenlijkingen, meldt Radio Okapi.

In Tshopo is te horen dat de inwoners hopen op betere leefomstandigheden en vrede in Oost-Congo. “We verwachten ook dat Tshisekedi de Route nationale nr. 4 zal laten heraanleggen”, aldus een inwoner van Kisangani.

In de regio Katanga, meer bepaald in Bukama (Haut-Lomami), wordt dan weer aangedrongen op de heraanleg van de RN nr. 1 tussen Lubumbashi en de Kasaï. Mensenrechtenactivist Augustin Monga pleit ook voor het herstel van wegen die boeren gebruiken zodat de landbouw een groter elan kan ontwikkelen.

Chadrac Mukad leidt het middenveld in de provincie Lualaba. Hij wijst op de noodzaak om de werkomstandigheden van de ambachtelijke mijnwerkers te verbeteren. “Zij zouden eigen zones moeten krijgen waar ze kunnen werken”, luidt het.

In Haut-Katanga vindt Guyain Tshulu, actief in het middenveld, dat de herkozen president drinkwater en elektriciteit toegankelijker moet maken en de gezondheidszorg moet verbeteren.

In Oost-Kasaï blijft de hoop leven dat het mijnbouwbedrijf MIBA zijn vleugels weer zou uitslaan. “De MIBA is eigenlijk de economische long van onze provincie”, is daar te horen. “En de weg tussen Mbuji-Mayi, Kananga en Kalamba Mbuji dient heraangelegd.” In dezelfde provincie wordt ook gepleit voor meer investeringen in de 145 territoria en de uitvoering van het project Tshilejelu (de herstelling van een aantal wegen, nvdr).

De bevolking in Noord-Kivu wacht nog steeds op het herstel van het staatsgezag in een aantal gebieden. Volgens Jean-Claude Bambanze, voorzitter van het middenveld in Rutshuru, moet Kinshasa eindelijk de M23-rebellen verslaan op een aantal plaatsen. Dat is nog altijd niet gelukt. “In Masisi en Rutshuru waren er geen verkiezingen. Wij willen dat ook daar verkiezingen worden gehouden. Hoe wil men in Noord-Kivu een nieuwe provinciale assemblee samenstellen zonder de inbreng van Rutshuru en Masisi?”

Drie Congolese territoria namen niet deel aan de verkiezingen van 20 december 2023 als gevolg van veiligheidsproblemen: Masisi, Rutshuru en Kwamouth.

© CongoForum, 02.01.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.