Haut-Uélé: gouverneur ontkent samenwerking met zijn broer Corneille Nangaa (CongoForum)

KINSHASA – De gouverneur van de provincie Haut-Uélé, Christophe Baseane Nangaa, ontkent dat hij onder één hoedje speelt met zijn broer Corneille Nangaa, die nu rebel geworden is. Sommigen zeggen dat de gouverneur een dorp aan het bouwen is ‘zodat zijn broer Corneille Nangaa langs die weg Congo kan binnenkomen’. Bij Top Congo FM ontkende de gouverneur de aantijging.

Christophe Baseane Nangaa zegt dat er van ‘avonturen’ van deze aard nooit sprake zal zijn. “Wij hebben juist inspanningen gedaan om ervoor te zorgen dat de kinderen van Haut-Uélé meer van hun provincie gingen houden”, luidt het.

De gouverneur is hoe dan ook een broer van Corneille Nangaa, die vroeger nog voorzitter was van de kiescommissie (CENI). Hij ontkent echter op de lijn van zijn broer te zitten. “Als dat het geval zou zijn geweest, zou ik niet aan de verkiezingen hebben deelgenomen.”

Christophe Baseane Nangaa zegt geen contacten te onderhouden met zijn omstreden broer. Hij wijst erop dat in Haut-Uélé alles wordt gedaan om de veiligheid te blijven verzekeren en is Kinshasa erkentelijk voor ‘de gestuurde versterkingen’.

“Ik kan toch moeilijk van naam veranderen omdat mijn broer naar de rebellen is getrokken”, verzucht de gouverneur. Hij gaat ervan uit dat president Félix Tshisekedi goed beseft dat hij een andere positie inneemt.

© CongoForum, 19.01.24 (db)

Beeld – bron: Google Maps/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.