IGF: “Strijd tegen corruptie bij overheid opvoeren in 2024” (CongoForum)

KINSHASA – Sinds het aantreden van Félix Tshisekedi als president en de benoeming van Jules Alingete Key tot chef van de Algemene Inspectie van Financiën (IGF), heeft deze dienst die verbonden is aan het presidentschap de strijd tegen verduistering en financiële malversaties tot haar stokpaardje gemaakt. Zo wil ze de strijd aanbinden met de ‘anti-waarden’ die zich in de openbare instellingen hebben genesteld, aldus Actualité.cd.

Volgens Jules Alingete zal de algemene financiële controle van de overheidsfinanciën opnieuw erg belangrijk worden in 2024, het jaar waarin Tshisekedi zijn tweede mandaat aan het hoofd van de Democratische Republiek Congo aanvat.

“2024, het jaar waarin de strijd tegen corruptie in het overheidsbeheer zal worden opgevoerd. Financiële patrouilles blijven de beste manier om de overheidsfinanciën te controleren, om de DR Congo op de lijst van grote naties te zetten op het gebied van overheidsbeheer”, kondigde het IGF op zondag 21 januari 2024 aan op zijn officiële X-account (Ex-Twitter).

Deze verklaring van de Inspectie-Generaal van Financiën komt enkele dagen na de eedaflegging van Félix Tshisekedi. Het is een kans voor de IGF om aan het publiek te laten zien dat ze van plan is om nog meer te doen om de inkomsten te maximaliseren en het stelen van overheidsgeld tegen te gaan.

De invoering van gratis lager onderwijs wordt gezien als een mooie prestatie tijdens de eerste ambtstermijn. Maar veel experts op het gebied van overheidsfinanciën zeggen ook dat de IGF een onuitwisbare stempel drukte op de eerste ambtstermijn van president Tshisekedi.

© CongoForum, 23.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.