Ituri: veel kinderen moeten werken, soms zelfs in de prostitutie (CongoForum)

BUNIA – In diverse mijnen in Djugu, een deel van de provincie Ituri, zijn meer dan 1.000 kinderen onder de 18 jaar actief als werkkracht of in de prostitutie. Dat zegt de overheidsdienst die bevoegd is voor alles wat met kinderen en gezinnen te maken heeft. De problemen doen zich voor in de rurale gemeente Mongwalu en op andere plaatsen in het territorium Djugu, constateert Radio Okapi.

Jongens worden op een aantal plaatsen gebruikt om zand of stenen, die ertsen bevatten, te vervoeren. Meisjes moeten opdienen in eethuizen. Sommige meisjes worden ingezet in de prostitutie. En er zijn ook vele kinderen die voor hun ouders brood, beignets of pinda’s moeten verkopen op de mijnsites.

Ruth Biwaga leidt de lokale overheidsdienst die deze situatie opvolgt. “Deze praktijken zijn zo goed als normaal geworden als gevolg van de armoede en de onveiligheid”, zegt ze. Door de acties van gewapende groepen kunnen veel ouders zelf niet het nodige geld verdienen om goed voor hun kinderen te zorgen.

Biwaga vindt dat de regering een einde moet maken aan al deze misbruiken die nefast zijn voor de kinderen. De meeste van deze kinderen gaan niet meer naar school, wat hun toekomst zeker geen goed doet.

De overheidsdienst vindt dat er in Mongawalu een vrederechter moet komen om de schendingen van de kinderrechten aan te pakken. Een andere idee is de oprichting van een centrum dat minderjarige kinderen kan begeleiden wanneer ze niet meer naar school gaan.

© CongoForum, 23.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Martial Kiza Byamungu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.