Kampala verleent amnestie aan ex-ADF-strijders, onder wie 51 Congolezen (CongoForum)

KINSHASA – De Oegandese regering heeft afgelopen vrijdag laten weten amnestie te hebben verleend aan 75 voormalige rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) die actief waren in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Onder de voormalige strijders bevinden zich 51 Congolezen, een twintigtal Oegandezen, Burundezen en een Tanzaniaan.

De informatie werd aan de pers bevestigd door de Oegandese defensiewoordvoerder, generaal Félix Kulayigye, die uitlegde dat de maatregel betrekking had op ex-strijders, overlopers en niet-begeleide minderjarigen die in het oosten van de DR Congo waren gered na Operatie Shujja, waarbij de legers van beide landen sinds november 2021 betrokken waren.

Deze ex-rebellen kregen psychologische bijstand en namen deel aan detraumatiserings- en deradicaliseringssessies voordat ze door de Amerikaanse ngo ‘Bridgeway’ in de gemeenschap werden geïntegreerd. Ze kunnen nu verschillende ambachten uitoefenen zoals naaien, bakken, vloeibare zeep maken en andere.

In een gesprek met Actualité.cd zei de chef van ‘Bridgeway’ in de Democratische Republiek Congo dat voormalige rebellen met de Congolese nationaliteit die zich nog in Oeganda bevinden, de komende dagen naar hun land zullen worden gerepatrieerd.

Het is de zoveelste keer dat voormalige ADF-strijders amnestie krijgen van de Oegandese regering. In september 2023 hebben Oeganda en de DR Congo gezamenlijk 22 ex-strijders gerepatrieerd die een intensief de-radicaliseringsproces hadden ondergaan.

© CongoForum, 08.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.