Kinshasa organiseert vijfdaagse bosbouwconferentie (CongoForum)

KINSHASA – Op initiatief van het ministerie van Milieu wordt in Kinshasa een vijfdaagse conferentie gehouden om het bosbeheer te verbeteren en de bijdrage van de bosbouwsector aan de nationale economie te vergroten. Met de steun van partners, waaronder het Programma voor Duurzaam Bosbeheer, is de conferentie ook bedoeld om armoede en de negatieve effecten van klimaatverandering te bestrijden.

Onder het thema “De bossen van de Democratische Republiek Congo, de nieuwe drijvende kracht voor duurzame ontwikkeling en evenwicht in de wereld”, is het doel van de conferentie om de toestand van de bossen in het land te beoordelen en manieren en middelen te analyseren om de bosbouweconomie nieuw leven in te blazen, aldus Radio Okapi.

Ook is het de bedoeling om de interactie tussen de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de bossen op nationaal niveau en op provinciaal, territoriaal en sectoraal niveau te herstructureren en te versterken.

De staatssecretaris van Milieu, Eve Bazaiba, meldde dat de Congolese bossen te kampen hebben met enorme uitdagingen, waaronder illegale houtkap: “Ontbossing en aantasting van bossen nemen toe. Als gevolg daarvan zijn de bossen van ons land nog ver verwijderd van hun potentieel om bij te dragen aan de nationale ontwikkeling of aan het terugdringen van de armoede. En illegale (informele) houtkap domineert momenteel de sector”.

Gedurende vijf dagen, van 18 tot 22 januari, zullen bijna 200 afgevaardigden, waaronder vertegenwoordigers van de Présidence, het parlement, het kabinet van de premier, politieke kabinetten en de administratie belast met bosbeheer, evenals het maatschappelijk middenveld, nadenken over de betrokken kwesties. Dat doen ze met het oog op het formuleren van relevante aanbevelingen voor duurzaam beheer van de bosbouwsector en de ontwikkeling ervan.

© CongoForum, 19.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Ndongala M

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.