Lubero: opbrengst van meer dan 400 ton tarwe verwacht (CongoForum)

GOMA – Een opbrengst van meer dan 400 ton tarwe wordt aan het einde van het huidige derde oogstseizoen verwacht in het territorium Lubero (Noord-Kivu). Dat meldt de ‘Coopérative de production et de transformation des produits agricoles’ (COOPTA). Meer dan 20 ton is al beschikbaar in de opslagplaatsen in Luofo en Mbwavinywa, in afwachting van kopers, zei de organisatie aan Radio Okapi.

Dit graangewas, dat op een oppervlakte van 192 hectare is geplant bij wijze van experiment, levert goede opbrengsten op volgens COOPTA. De coöperatieve ondersteunt boeren en landbouworganisaties in het gebied door ze te voorzien van zaden en landbouwgereedschap.

Aisé Kanendu, voorzitter van de raad van bestuur van de coöperatie, praat over de problemen bij de verkoop van de geproduceerde tarwe: “We zijn van plan om van januari tot maart 2024 meer dan 400 ton tarwe te produceren. Het grootste probleem dat we tot nu toe hebben gehad, is het vinden van een goede markt en van bruggen en toegangswegen tot de boerderij om de verkoop van onze producten te vergemakkelijken”. Daarom zoekt COOPTA partners die in deze sector willen investeren.

© CongoForum, 29.01.24 (rk)

Beeld – bron: Coopérative agricole de Lubero/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.