Maniema 1: leerlingen die schoolgeld niet betalen mogen niet worden weggestuurd (CongoForum)

KINDU – De directeur van de onderwijsprovincie Maniema 1, Séraphin Mokito, heeft aan schooldirecties verboden om leerlingen, die hun schoolgeld voor het eerste trimester niet hadden betaald, van school te sturen.

Hij zei dit volgens Radio Okapi op een bijeenkomst met zijn collega’s in Kindu, de hoofdplaats van Maniema: “Zoals jullie weten staan we aan de vooravond van de examens van het eerste semester op middelbare scholen. Maar we kunnen de schooldirecteurs de examens niet laten organiseren zonder hen te informeren en instructies te geven over de examens en het respecteren van de schoolkalender. Daarom hebben we alle schooldirecteurs in ons rechtsgebied uitgenodigd om met ons te komen praten zodat we hen informatie kunnen geven over de examens van het eerste semester. Ze moeten hun kinderen voorbereiden op deze examens. We moeten het de kinderen niet moeilijk maken. Er zijn moeilijke vragen, maar ook makkelijke vragen die kinderen moeten kunnen beantwoorden”.

Séraphin Mokito riep ouders ook op om te betalen voor het onderwijs van hun kinderen. “Op middelbaar niveau is onderwijs niet gratis. Ik doe een hartelijke oproep aan alle ouders: waar ze hun kinderen ook hebben ingeschreven, ze moeten betalen, al is het maar het ‘kleine schoolgeld’. Ik heb schooldirecteurs verboden om hun kinderen naar huis te sturen, maar tegelijkertijd doe ik een beroep op de ouders om op zijn minst het ‘kleine schoolgeld’ te betalen dat de overheid vraagt”.

Mokito betreurde ook dat sommige ouders in dit deel van het land niet eens weten waar hun kinderen studeren. PROVED Congo is een project dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in de Democratische Republiek Congo. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door een consortium van Belgische, Franse en Congolese organisaties. Het doel van het project is om de leerresultaten van de leerlingen te verbeteren, de capaciteit van de leerkrachten te versterken en de betrokkenheid van de gemeenschappen te vergroten. Het project loopt van 2020 tot 2024 en bereikt meer dan 1,2 miljoen leerlingen in 2.400 scholen in vier provincies: Haut-Katanga, Lualaba, Tanganyika en Haut-Lomami.

© CongoForum, 29.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.