Moorden op Lumumba en Kabila: Jaynet Kabila brengt hulde (CongoForum)

KINSHASA – De dagen 16 en 17 januari zijn elk jaar van historisch belang in de Democratische Republiek Congo. Op die dagen herdenken de Congolezen de moorden op de vroegere premier Patrice-Emery Lumumba en president Laurent-Désiré Kabila.

Lubumba leidde de eerste Congolese regering, vader Kabila was de derde president van de Republiek. Ter gelegenheid van de 63ste en 23ste herdenking van hun overlijden, bracht Jaunet Kabila van het Front commun pour le Congo (FCC) en tweelingzuster van voormalig president Joseph Kabila, hulde aan deze twee politici door te zeggen dat ze ‘hun missie op aarde hadden volbracht’. Dat meldt Actualité.cd.

Jaynet Kabila huldigde Lubumba als één van de mensen die de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960 mogelijk maakten. “Mzee Laurent Désiré Kabila leidde ons op zijn beurt naar het herstel van de vrijheid, waardigheid en soevereiniteit van het Congolese volk. Dat werd met voeten getreden, slechts zes maanden nadat ons land onafhankelijk was geworden, en 35 jaar na de bevrijdingsstrijd die Mzee in 1997 had gewonnen.” De zus van Joseph Kabila kwam gisteren, maandag, aan het woord op de staatsomroep RTNC.

Voor de dochter van Laurent-Désiré Kabila deelden de twee nationale helden een gemeenschappelijk lot, namelijk de dood, wegens hun strijd voor de vrijheid van het Congolese volk. Ze riep het Congolese volk ook op om hun strijd te omarmen, waarvan de idealen zijn verankerd in het volkslied. “Zij hebben de Democratische Republiek Congo, hun land, gediend met moed, liefde en loyaliteit, tot aan het punt van de uiterste opoffering. De droom van onze twee helden voor Congo is vastgelegd in ons volkslied: eenheid, vrede, solidariteit, soevereiniteit en vrijheid”.

Laurent-Désiré Kabila, geboren op 27 november 1939, werd op 16 januari 2001 vermoord, bijna 4 jaar nadat hij in 1997 gewapenderhand de macht had gegrepen. Patrice-Emery Lumumba werd geboren op 2 juli 1925. Hij werd vermoord op 17 januari 1961, iets meer dan een jaar nadat de DR Congo op 30 juni 1960 onafhankelijk was geworden.

© CongoForum, 16.01.24 (rk)

Beeld – bron: Laurent Désiré Kabila, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.