Nieuwe verkozenen maken hun opwachting in Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – De buitengewone zittijd bij de start van de legislatuur 2024-2028 begint vandaag in de Nationale Assemblee. Vandaag zullen de nieuwe verkozenen zich voorstellen.

In het weekend bezorgde de kiescommissie (CENI) de dossiers van de parlementsleden en hun opvolgers aan het secretariaat van de Nationale Assemblee, meldt Radio France Internationale. Het gaat om 477 personen die volgens de CENI verkozen zijn. Vandaag worden ook de leden van het voorlopige Bureau van de instelling aangeduid. Dit Bureau zal bestaan uit de ouderdomsdeken onder de parlementsleden en de twee jongste volksvertegenwoordigers.

De 477 parlementairen zijn ‘voorlopig’ verkozen, in afwachting van de behandeling van beroepsprocedures door het Grondwettelijk Hof. Onder de parlementairen bevinden zich 39 van de 59 leden van de huidige regering, onder wie ook premier Sama Lukonde. Voor 3 regeringsleden werden de verkiezingsuitslagen nietig verklaard wegens vermoedens van verkiezingsfraude of electoraal geweld.

Het is onzeker of de opposanten van Ensemble, de partij van Moïse Katumbi, vandaag zullen aanwezig zijn. Ensemble blijft erg kritisch denken over het verkiezingsproces en vraagt nog altijd nieuwe verkiezingen.

President Félix Tshisekedi heeft hoe dan ook een ruime meerderheid. Hij zal voortaan moeten schipperen en bemiddelen tussen alle formaties die hem steunden tijdens de verkiezingscampagne. Zijn partij, de UDPS, heeft op zich geen absolute meerderheid. Een informateur zal dus formeel de nieuwe meerderheid moeten bepalen.

© CongoForum, 29.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.