Noord-Kivu: middenveld in Masisi roept Hunde- en Hutugemeenschappen op om vreedzaam samen te leven (CongoForum)

GOMA – Het maatschappelijk middenveld van de Bahunde-gemeenschap in het Masisi-gebied (Noord-Kivu) roept de bevolking op tot een vreedzaam samenleven in het gebied. Dat signaleert Radio Okapi. Volgens Floribert Buholo Musanganya, voorzitter van het middenveld, is er sinds ongeveer een week een sfeer van wantrouwen aan het groeien tussen de Hunde- en Hutu-gemeenschappen die in het gebied wonen.

Het wantrouwen is te wijten aan een conflict tussen twee strekkingen van de lokale gewapende groepen in Bitonga, dat tot de dood van verschillende mannen heeft geleid. “De Hunde-gemeenschap en de Hutu-gemeenschap leven al tientallen jaren samen zonder problemen. We zijn al getrouwd en vormen families als gemeenschap. Maar helaas merken we op dit moment dat er wantrouwen groeit als gevolg van de onenigheid tussen twee facties van de Wazalendo, namelijk de UPCRN en de APCLS wat in Bitonga al leidde tot het verlies van mensenlevens”, zegt Floribert Buholo. Hij betreurt het dat dit conflict nu helaas een tribale connotatie begint te krijgen. En dat dit is wat de burgermaatschappij in Masisi aan de kaak stelt, luidt het.

De organisatie roept de bevolking op om harmonieus en vreedzaam samen te leven, altijd solidair te zijn en bij elkaar te blijven. “De Bahunde en de Mupfuni Shanga-groepering mogen niet toegeven aan de stammengevoelens die door bepaalde valse leiders worden aangeprezen. De Muhutu en de Muhunde, we zijn één, we mogen ons niet laten verdelen zodat de vijand geen voordeel haalt uit deze verdeeldheid”, benadrukte de voorzitter van het maatschappelijk middenveld van Masisi.

© CongoForum, 15.01.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.