Nyiragongo: oudere vrouwen vertellen over hun grote leed (CongoForum)

GOMA – De situatie van oudere vrouwen op diverse sites voor ontheemden in Nyiragongo (Noord-Kivu) is verontrustend. Deze vrouwen, die zijn gevlucht voor het geweld van de M23-rebellen, vertegenwoordigen een flink deel van de bevolking op deze plaatsen, schrijft de Kinshasa Times. Ze komen vooral uit Rutshuru-centrum, Rugari, Kishishe en Nyamilima.

Door hun leeftijd is het leven voor de vrouwen erg zwaar. Hun gezondheid laat vaak veel te wensen over.

Een vrouw van 73, afkomstig uit Rutshuru, leeft alleen samen met haar kleinkinderen. Ze verblijft in de lagere school ‘Kahembe’: “Wij zijn niet even sterk als de andere ontheemden. Ik ben oud en heb geen kracht meer om te werken. En dus lijd ik hier. Sommigen in het kamp kregen al matrassen maar wij hadden dat geluk niet. Mijn lichaam doet pijn, logisch, want ik moet op een doek slapen die op stenen ligt.”

Een andere oudere vrouw vertelt dat ze wordt aan de kant geschoven omdat ze zo kwetsbaar is, bij verdelingen van levensmiddelen en andere artikelen door humanitaire organisaties. “We vergaan dan ook van de honger”, zegt ze.

“We weten niet waar we naartoe moeten, op onze leeftijd. Bij verdelingen krijgen wij niets, we brengen hele dagen zonder eten door. We doen kleine klusjes voor andere mensen. We zijn bejaard en zullen sterven; dat ze ons gewoon naar huis terugbrengen.”

Tot nu toe is er niets speciaals geregeld voor deze ouderen. Ze hopen nog altijd op een terugkeer van de vrede zodat ze hun oude leven, in hun dorp, kunnen hervatten.

© CongoForum, 30.01.24 (db)

Beeld – bron: (illustratief) John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.