Ongelijke verdeling koek zit Congolees middenveld ernstig dwars (CongoForum)

BUKAVU – De ‘Nouvelle dynamique de la société civile’, een organisatie uit het middenveld, wil het opnemen tegen de loonongelijkheid die er is tussen de belangrijke figuren uit de instellingen en gewone ambtenaren en medewerkers van de staat. Dat bleek op een bijeenkomst in Bukavu (Zuid-Kivu), aldus Radio Okapi.

De aanwezigen spraken met elkaar af dat ze hun collega’s in andere provincies zouden aansporen om mee te vechten tegen de erg ongelijke verdeling van de koek. De kern van de zaak is dat de belangrijke mensen in de Congolese instellingen veel geld opslorpen, terwijl de rest van de bevolking er staat naar te kijken.

Josué Boji wijst op de corruptie, de vriendjespolitiek, de financiering van milities en de aftakeling van het maatschappelijke en economische weefsel. “De ambtenarij is verpauperd, een ernstig probleem”, zegt deze man uit het middenveld. “Zo kan je toch geen land besturen. Met een ambtenarij die niet goed wordt betaald, een politie die niet goed wordt ondersteund. Hoe wil je zo de veiligheid van de burgers verzekeren?”

Boji denkt dat het probleem van de ongelijke lonen en vergoedingen van maatschappelijke aard is, en niet politiek.

Op 31 januari is er een nieuwe bijeenkomst. De organisatoren willen dan een petitie opstellen ter attentie van Félix Tshisekedi, die is herkozen als president. Het middenveld hoopt leden van het parlement te kunnen overtuigen om mee te werken aan de strijd.

© CongoForum, 26.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.