Oost-Congo: centrum voor edelsteenkunde creëert lokale knowhow (CongoForum)

GOMA – In de stad Goma in Noord-Kivu is er sinds augustus 2023 een centrum voor gemmologie of edelsteenkunde. Gemmo Kivu kwam er op initiatief van de Franse vereniging ‘Naturelle’. Er is ook samenwerking met de ‘Ecole du cinquantenaire’, aldus Radio Okapi.

Gemmo Kivu wil jonge Congolezen opleiden zodat ze kennis opbouwen over edelstenen en ze ook kunnen bewerken, zegt Eric Mupanda, een geoloog die bij het centrum werkt. “We willen de jongeren opleiden maar ook ijveren voor een daling van de invoer van juwelen. Jongeren, die hier worden getraind, moeten hier beginnen te produceren. Anderen kunnen dan hier edelstenen komen kopen.”

Volgens Mupanda helpt Gemmo Kivu ook om de Congolezen zelf te laten profiteren van hun natuurlijke rijkdommen. “Onze rijkdommen worden vaak uitgevoerd en elders bewerkt om daarna hier te worden verkocht voor veel geld. Wij willen dat de eerste verwerking juist bij ons gebeurt, en mogelijk zelfs de tweede verwerking, om uiteindelijk afgewerkte producten te kunnen aanbieden.”

© CongoForum, 23.01.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Dimitris Christou via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.