Overstromingen brengen inwoners van diverse wijken in Kinshasa in problemen (CongoForum)

KINSHASA – De bewoners van de wijk ‘Kingabwa grand-monde’ in de gemeente Limete (Kinshasa) proberen tijdelijk ergens anders te verblijven omdat hun woningen zijn ondergelopen door het wassende water van de Congorivier. Ze hopen zoveel mogelijk terecht te kunnen bij opvangfamilies, constateert Radio Okapi.

Mado Muzinga, die al in de 60 is: “Wij wachten op een vrachtwagen om onze spullen weg te brengen. Er is geen andere keuze dan te verhuizen. Onze wijk is momenteel onbewoonbaar. Het water blijft maar stijgen. Hierdoor lopen we een groot risico. Onze kinderen werden al naar opvangfamilies gebracht.”

Sommige jongeren uit de wijk maken van de nood een deugd. Zij gebruikten stukken hout om bruggetjes aan te leggen. Wie over de bruggetjes wil lopen, moet een paar honderden Congolese franken ‘tol’ betalen. Nog andere jongeren vragen geld om mensen op hun rug te dragen. Wie niet graag natte voeten heeft, betaalt graag een beetje centen, zo blijkt.

In wijken als Kinsuka-Pêcheurs en Carreaux Congo, in Ngaliema, zijn er ook overstromingen.

De Regie der Waterwegen (RVF) waarschuwde vorige week donderdag al voor de sterke stijging van het waterpeil in de Congorivier en andere waterlopen. Ze riep daarbij de overheden en de bevolking op om voorzorgsmaatregelen te treffen.

De huidige overstromingen doen naar verluidt denken aan gelijkaardige gebeurtenissen in 1961. Ze brengen het economische leven en de bevolking in gevaar.

© CongoForum, 09.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.