Overstromingen maken leven onmogelijk voor handelaars in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De winkeliers op de Avenue du commerce (Itaga) en de handelaars op de markt van Zando (Kasa-Vubu) hebben allemaal te lijden van de ernstige wateroverlast in Kinshasa. Sommige passanten betalen 500 Congolese frank om met een bootje mee te mogen varen. Anderen laten zich op de rug van iemand anders dragen om geen natte voeten te krijgen.

Annuarite Nsaka verkoopt sandalen op de Avenue du commerce. Haar klanten komen nu kletsnat kijken wat ze kunnen kopen, constateert Actualité.cd.

Mireille Tshola bekijkt dan weer de situatie en denkt na hoe ze haar handeltje kan hervatten. “Ik verkoop al vier dagen niets meer”, zegt Mireille. “Met al dat water hier kan ik onmogelijk mijn beignets uitstallen. Ik zoek naar een strategische plek om opnieuw te beginnen. Of anders moet ik een heel andere plek zoeken om daar handel te drijven.”

In Kasa-Vubu weet Tertulienne Mbeka niet wat ze moet bedenken om te kunnen verkopen. “Er moet een oplossing worden gevonden”, verzucht ze. “Sinds begin dit jaar kunnen we niet verkopen. Alles staat onder water. Het lukt ons niet om dit op te lossen.”

Pamela Kamukuny verkoopt kleren in Itaga. Maar een deel van haar kleren is in het water gevallen. “Ik moet een andere plek vinden waar ik makkelijker kan werken”, zegt ze. “De hele markt staat hier onder water. Zelfs voor voetgangers is er geen plaats meer.”

Op een aantal plaatsen in Congo is er nu enorme wateroverlast als gevolg van overstromingen. In Kinshasa zijn ook gemeenten als Limete, Mont Ngafula en Ngaliema getroffen.

© CongoForum, 12.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.