Overstromingen: ministerie roept op tot solidariteit met getroffen bevolking (CongoForum)

KINSHASA – Het ministerie van Sociale Zaken, Humanitaire Acties en Nationale Solidariteit roept de bevolking op om zich solidair te tonen met de slachtoffers van de vele overstromingen in het land. Ingezamelde middelen en materialen zullen door de Congolese overheid en de internationale gemeenschap worden gebruikt om teams ter plaatse te sturen, meldt Radio Okapi.

Bij diverse overstromingen in Congo vielen minstens 300 doden. Meer dan 43.000 huizen stortten in, 1.325 scholen werden verwoest. Het natuurgeweld trof ook gezondheidscentra, markten en wegen.

Volgens de Regie der Waterwegen (RVF) worden heel wat provincies geconfronteerd met een sterke stijging van het waterpeil in de Congorivier en andere rivieren. Het gaat om Tshopo, Mongala, Equateur, Noord- en Zuid-Ubangi, Maï-Ndombe, Centraal-Kongo, Lomami, Kasaï, Centraal-Kasaï, Zuid-Kivu en Tshuapa. Deze situatie is een gevaar voor meer dan 300.000 families, die riskeren om bepaalde ziektes op te lopen.

Er wordt nu vanuit diverse sectoren gecoördineerd om zo goed mogelijk in te spelen op de humanitaire noden, klinkt het.

Eind december boog de regering zich al over de overstromingen en grondverzakkingen in een aantal zones en steden. De betrokken ministers kregen instructies om maatregelen te nemen ten bate van de getroffen bevolking.

© CongoForum, 08.01.24 (db)

Beeld – bron: Modeste Mutinga, minister van Sociale Zaken, Humanitaire Acties en Nationale Solidariteit/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.