Presidentsverkiezingen: Grondwettelijk Hof bevestigt herverkiezing Félix Tshisekedi met 73,47% (CongoForum)


KINSHASA – Na de behandeling van de verzoekschriften tot nietigverklaring van de jongste presidentsverkiezingen heeft het Grondwettelijk Hof op dinsdag 9 januari een uitspraak gedaan die de resultaten van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) bevestigt en Félix-Antoine Tshisekedi uitroept tot president van de Democratische Republiek Congo. Dat bericht Actualité.cd.

Félix Tshisekedi, nummer één van de ‘Union sacrée de la nation’, kreeg 73,47% van de uitgebrachte stemmen (13.058.962 stemmen),  zoverklaarde het Grondwettelijk Hof, dat op zijn beurt alle stemmen in de kiesdistricten Yakoma (Noord-Ubangi) en Masimanimba (Kwilu) nietig verklaarde, zoals aangekondigd door de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) voor de parlementsverkiezingen.

Eerder verklaarde het Hof het verzoek van Théodore Ngoy, presidentskandidaat, ontvankelijk maar ongegrond. Het verzoek van Ehetshe Mpala David werd op zijn beurt niet-ontvankelijk verklaard wegens gebrek aan procesbevoegdheid. Deze twee verzoeken tot nietigverklaring van de verkiezingen werden in beraad genomen aan het einde van de zitting op maandag 8 januari 2024 bij het Hof van Cassatie. 

Na de geschillenfase en de uitspraak van het Hooggerechtshof volgt de beëdiging van de herkozen president, Félix Tshisekedi. Volgens het tijdschema van het CENI is de beëdiging gepland op 20 januari 2024 voor de rechters van hetzelfde Hooggerechtshof, onder leiding van Dieudonné Kamuleta Badibanga.

Er is melding gemaakt van onregelmatigheden en fraudegevallen tijdens de presidentsverkiezingen, de nationale en provinciale parlementsverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen, die gepland waren op 20 december maar verlengd werden tot 27 december 2023. Desondanks tekenden de belangrijkste oppositiekandidaten, onder wie Moïse Katumbi en Martin Fayulu, geen beroep aan bij het Grondwettelijk Hof, dat volgens hen ondergeschikt is aan de regering.

© CongoForum, 10.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.