Provinciale parlementsverkiezingen: drie ex-krijgsheren verkozen in Ituri (CongoForum)

BUNIA – De ex-rebellen Thomas Lubanga, Floribert Ndjabu en Yves Panga Kahwa zijn voortaan “des honorables”. Het is maar een kleine stap van het maquis naar het parlement, zo blijkt. De drie voormalige militieleiders hebben hun rebellenuniformen ingeruild voor een burgerplunje en nemen nu plaats in de provinciale assemblee van Ituri. Hun verkiezing werd door de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) gevalideerd, meldt Alternance.cd.

De drie zijn respectievelijk gekozen in de kiesdistricten van de stad Bunia, Djungu en Irumu. Thomas Lubanga, leider van de Unie van Congolese Patriotten (UPC), was de eerste persoon die door het Internationaal Strafhof (ICC) in staat van beschuldiging werd gesteld. Hij werd schuldig bevonden aan het ronselen van kinderen onder de 15 jaar en het gebruiken van kinderen bij gevechten. De man werd veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en in maart 2020 vrijgelaten.

Sinds zijn vrijlating uit de gevangenis is Thomas Lubanga veranderd. Een jaar na zijn vrijlating gaf president Félix Tshisekedi hem de opdracht om samen te werken met andere ex-rebellen ten einde de gewapende groepen ervan te overtuigen de wapens neer te leggen en deel te nemen aan het proces van ontwapening, demobilisatie en sociale re-integratie.

Lubanga en Yves Kahwa, een andere voormalige krijgsheer, werden door het Grondwettelijk Hof wel opzij geschoven bij de nationale parlementsverkiezingen.

Floribert Ndjabu, de nieuwe provinciale afgevaardigde voor Djugu, leidde de rebellenbeweging Front nationaliste intégrationniste (FNI). Yves Panga, verkozen op de lijst van de Mouvement de libération du Congo (MLC), leidde de militie Parti pour l’Union et la sauvegarde de l’intégrité du Congo (PUSIC).

Al deze milities waren actief in de provincie Ituri.

© CongoForum, 24.01.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.